Babciny smak
Babciny smak
autorem artykułu jest Maja Jonecko
Babcia i dziadek spędzali popołudniaw ogródku. A na ogródku było wszystko: warzywa, owoce,kwiaty. Wszystko w starannie wypielęgnowanych grządkach. Pomidory malinowe mojego Dziadka - w kolejce po nie ustawiało się pół wsi. A ja pierwsza.
Na babcinym strychu i w komórce coroku na zimę w rzędach stało z 500 słoików, a może i więcej.Jednego roku z ciekawości je policzyłam, ale niestety nie pamiętam ile było ich dokładnie (zresztą jakoś w połowie się pomyliłami już nie pamiętałam na której setce jestem). Ogórki kiszone, konserwowe, marynowane grzybki, soki i dżemy z czego popadnie ikompoty. Wszystko zebrane rękami Dziadków z ogródka lub pobliskiego lasu.
Dziadek hodował gołębie, kury,kaczki, gęsi, króliki...aaa czego on nie hodował. Cały inwentarz wcześniej czy później własnoręcznie ukatrupiał na poczet naszejrodziny...na zupę, na święta, na niedzielę. Miałam okazję się przekonać jak wygląda i smakuje jajko od kury, której znałam przeszłość :-)od tego na przykład z reala. I smak nie ten a i kolor nawet inny. A sam kurczak? Co tu dużo mówić. Zapewne wszyscy wolimy nasze polskie. Pomidory malinowe kupić tu można właściwie jedynie na targach..ito za dość spore pieniądze. I te ogórki nawet jakieś takie tuinne...ach wszystko.
Pewnie większość z Was, Drodzy Czytelnicy ma podobny sentyment do polskiej żywności. Jej smak odkrywa również coraz to więcej Niemców. Mieszanka różnych kultur, dla których Niemcy stały się drugim domem nie pozostała bez wpływu na to, co znajduje się dzisiaj na niemieckich talerzach. Coraz więcej Niemców odchodzi od swojej tradycyjnej kuchni iwprowadza do swojego menu potrawy z kuchni innych krajów. Włoska pizza czy pasta to dzisiaj częściej podawane danie obiadowe aniżeli typowo niemiecki zestaw: ziemniaki, kiszona kapusta plus marynowana pieczeń. Podniebienia Niemców zdobyła również kuchnia grecka oraz chińska a turecki Döner prawdopodobnie już na stałe wpisał się w krajobraz niemieckich miast. Co więcej, znaleźć w nich już można niemal wszystkie egzotyczne dla niemieckiej kuchni restauracje: rosyjskie, tajlandzkie, japońskie i... polskie. W ich ocenie Polska, to producent zdrowej, smacznej i wysokiej jakości żywności. Do tego stosunkowo niedrogiej. Po wejściu naszego kraju do Unii Europejskiej lawinowo wzrósł eksport polskiej żywności na Zachód. Według danycheksportowych najlepiej na niemieckim rynku przyjęły się owoce iich przetwory. Nasi polscy rolnicy hodują więcej malin, wiśni, porzeczek i truskawek aniżeli wszyscy producenci ze "starej"Unii Europejskiej łącznie. Dobrze zostało również przyjęte polskie mięso, mleko i przetwory mleczne, słodycze oraz..browary. Polskie piwo sprzedaje się coraz lepiej nie tylko wśród Polonii. Nasze browary robią karierę na całym świecie. Żywiec, Kompania Piwowarska i Okocim z piwnych kopciuszków stały się jednymi zrozpoznawalnych browarów świata. W samym tylko Hamburgu jest, co najmniej dziesięć polskich sklepów. Ich klientami są nie tylko Polacy ale właśnie, coraz częściej Niemcy.
Ja tam zdecydowanie wolę nasza rodzimą żywność, a ta babcina w ogóle pozostaje poza konkurencją.
Byle do świąt..
Byle do Polski..
Byle do Babci..
--
http://mypolacy.de
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Zobacz takze:
Biznesmen w sieci – szukamy produktów i usÅ‚ug
Mity inwestowania w nieruchomości
W oczekiwaniu na 4G
PierÅ›cionki, obrÄ…czki, biżuteria do sukni Å›lubnej…
Cruiser